Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Кипър прие резолюция срещу възхода на крайната десница

Парламентът на Кипър прие резолюция, в която изразява дълбоката си загриженост относно възхода на крайната десница, неофашизма и расизма в Европа, като отбеляза, че Кипър има болезнен опит от фашистката дейност в страната – инспирирания от гръцката военна хунта преврат през юли 1974 г. и последвалата турска инвазия и окупация на една трета от територията на страната.

Документът бе приет с мнозинство, „против” гласуваха само двамата депутати от Националния народен фронт (ЕЛАМ) – крайнодясната екстремистка партия в Кипър, родствена на „Златна зора” в Гърция.

С вота си парламентът призова кипърските власти да наблюдават текущия съдебен процес срещу водещи членове на "Златна зора" в Гърция и да установят дали са извършени престъпления от страна на организацията в Кипър.

Според главната опозиционна партия в Кипър – лявата АКЕЛ, която внесе резолюцията, финансовата криза и разширяването на неравенството проправят пътя за крайнодесния популизъм и неофашизъм.

Лидерът на кипърската крайнодясна партия ЕЛАМ Христос Христу издигна преди седмица кандидатурата си за президент на страната в изборите на 28 януари догодина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44