Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортисти от над 100 държави се включиха в Истанбулския маратон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спортисти от над 100 държави се включиха в Истанбулския маратон, който се проведе днес за 39-ти път. Това е единственият маратон в света, който се провежда на два континента.

Стартът е азиатската страна, на първия мост над Босфора, а финалът – на историческия площад "Султан  Ахмед", на който се намират едноименната джамия и музеят "Света София".

При мъжете френският атлет с кенийски корени Абрахам Кипротич завърши като победител с време от 2 часа, 11 минути и 22 секунди, а при жените кенийката Рут Чепнджетиш се класира първа с време от 2 часа, 22 минути и 36 секунди. Подгласниците и на двамата шампиони са от Кения. Класиралите се на челни места състезатели в различните категории си поделиха общ награден фонд от 1 млн. щатски долара.

В състезанието участваха спортисти от Турция и близо 30 хиляди бегачи от 111 други страни.

Официалният девиз на спортната проява тази година беше "Да тичаме за бъдещето на нашите деца". Целта е в събитието да се включат колкото се може повече хора. Заради това освен класическата дистанция от 42 километа и 195 метра, за любителите бяха предвидени дистанции от 8, 10 и 15 километра, както и трасе за хора с увреждания. По данни на кмета на града в бягането са се включили над 100 000 души. За тях релсовият транспорт в града от сутринта до 17 часа беше безплатен.

Истанбулският маратон започва през 1978 г. с участието на едва 34 състезатели – група германски туристи, които обаче полагат начало на традицията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44