Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресъхна чешмата с минералната вода в центъра на Невестино

Снимка: Кирил Фалин

Чешмата с минерална вода в центъра на село Невестино пресъхна Причината е рязко намалелият дебит на извора, който е на дълбочина 437 метра.

Според местните хора продължителната суша това лято е причина дебитът от около 30 литра в секунда да спадне драстично. Проучвания обаче не са правени.

Водата е с висока степен на чистота по отношение на нитрати и амоний. Общата минерализация е 666 милиграма на литър и това я прави подходяща за всекидневна употреба.

Чешмата се ползва не само от местните хора, а пътуващите от Кюстендил за Дупниц, Благоевград и Рилския манастир. От общината са закупили помпа, която обаче не се ползва и е прибрана, за да не бъде открадната.

Очакванията са през зимата и особено напролет водата да протече отново.

По разпореждане на кмета инж. Димитър Стаменков в района са каптирани над 10 извора и са направени чешми към тях до пътища и в някои от селата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44