Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева и Каракачанов ще участват в подписването на сътрудничество в областта на отбраната в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участват в подписването на постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната в Брюксел. 

Министрите Захариева и Каракачанов ще подпишат нотификацията за постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, по-известно като ПЕСКО, на редовното заседание на съвета "Външни работи" и "Външни работи – отбрана". Повече от половината страни от Европейския съюз се очаква да се присъединят към инициативата, но точният им брой ще стане ясен утре. 

Германия и Франция са начело на преговорите за обединяване на военната логистика и войски за реагиране на кризи. Поддръжниците на идеята са на мнение, че това е начин за справяне с ограниченията върху разходите за отбраната и призивите на САЩ европейските страни да поемат по-голям дял от грижата за сигурността на Европа. 

Основна цел на ПЕСКО е да намали проблемите на оперативната съвместимост, които произтичат от различните оръжейни системи, използвани в Европа. Поддръжниците му твърдят, че инициативата има допълваща роля към операциите на НАТО и Алиансът ще продължи да има водещо значение за териториалната отбрана на Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44