Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военно-апелативната прокуратура оневини бившия здравен министър Николай Петров

Започва проверка на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев заради формална работа по случая "ВМА"

| обновено на 13.11.17 в 15:43
Снимка: Ани Петрова, БНР
Военно-апелативната прокуратура не откри данни за извършено престъпление в одитния доклад за дейността на Военномедицинската академия (ВМА), заради който оставка подаде бившият министър на здравеопазването Николай Петров

Бившият здравен министър не е извършил нарушения, постанови Прокуратурата. След допълнителна проверка и Военно-апелативната прокуратурата констатира, че няма извършени престъпления във Военномедицинска академия при управлението на професор Петров. Има обаче административни нарушения, заради които са сезирани Министерството на отбраната и ВМА, съобщиха от държавното обвинение. 

Проверката беше разпоредена ден след оставката на Петров и след като стана ясно, че приятелят на дъщеря му е спечелил обществена поръчка, докато той е оглавявал ВМА. По закон обаче Петров и бащата на внучето му не са свързани лица, тоест нарушения няма. Няма проблеми и с параметрите на самата обществена поръчка. Единственото нарушение е, че фирмата на Явор Цонев не е имала данъчна регистрация и Булстат, за което може да бъде само глобена. 

С този извод Прокуратурата затваря случая Николай Петров, но "на прицел" сега е първоинстанционният прокурор Адалберт Кръстев, който също не е открил данни за престъпления, но е работил, според Прокуратурата, по проверката формално. Освен това има съмнения, че съпругата му е била служител на Здравното министерство, докато той е проверявал Николай Петров: 
Тоест ние действително приемаме извода му за законосъобразен, но не и със способите, които той е използвал, и начина, по който е стигнал до него. Една проверка трябва да бъде всестранна, обективна и пълна, каза шефът на Военно-апелативната прокуратура Веселин Стоев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44