Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отбелязва втората годишнината от нападенията в Париж и Сен Дени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се покланя пред паметта на жертвите на координираната атака, сполетяла Париж преди две години. В нея намериха смъртта си 130 души, а стотици бяха ранени.

"Париж си спомня", "Париж единен" – с тези надписи върху сини ленти осъмна днес кметството на френската столица, ударена от терористичните атентати на "Ислямска държава" точно преди две години. Днешните церемонии в памет на жертвите са кратки и сдържани: президентът Еманюел Макрон и кметът на Париж Ан Идалго се поклониха на всички места от поредицата от атаки – от Националния стадион "Стад дьо Франс" в Сен Дени през терасите на кафенетата в 10 и 11 район до концертната зала "Батаклан", станала сцена на най-кръвопролитната атака. Навсякъде бяха прочетени имената на жертвите, 130 на брой, в присъствието на техните близки.

Две години след атентатите разследването далеч не е приключило, в него остават много "сенчести зони", призна на пресконференция тези дни прокурорът на Париж Франсоа Моленс. Единственият жив член на терористичната група, Салах Абдеслам, ще бъде съден в Брюксел през декември.

Желанието на "Ислямска държава" да ни напада остава непроменено, заяви пред френската преса шефът на френското вътрешно разузнаване Лоран Ниньез.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44