Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипи на ЕБВР и омбудсмана се срещнаха с жители на Радневско село Бели бряг

Екип на Европейската банка за възстановяване и развитие и представители на националния омбудсман се срещнаха с жители на Радневско село Бели бряг, което ще бъде унищожено, заради разширяване на въгледобива в източномаришкия басейн. 
Банката, която финансира с 25 милиона лева строителството на два нови багера в „Мини Марица изток“, контролира как се извършва отчуждаването на имоти от въгледобивното дружество.

Представителите на банката са анкетирали всеки жител поотделно, съобщи за „Хоризонт“ кметът на Раднево Тенко Тенев, който е бил с екипа в селото. Две трети от имотите вече са изкупени от „Мини Марица изток“ по оценки на независим оценител, избран от дружеството чрез търг. Предстои да бъдат изкупени още 45 къщи, а в селото в момента живеят не повече от 70 души.

По думите на кметския наместник на Бели бряг Тоньо Иванов хората искат достойно обезщетяване за насилственото си изселване. А според Андон Андонов – изпълнителен директор на мините нито един от хората не е притискан, а само няколко души искали по-високи суми от предлаганите им. Собствениците на най-скъпо оценените имоти са получили до 30 хиляди лева за тях.

Екипът на банката ще посети и село Трояново, другото в общината, което подлежи на изселване и заличаване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44