Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще представи доклада за България по механизма за сътрудничество и проверка

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) ще обяви доклада по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Очаква се документът да оповести напредъка на двете страни по отношение на правосъдната реформа.

Сигналите, които се изпращат към България, са противоречиви. На съвместната си пресконференция с премиера Бойко Борисов миналата седмица председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер заяви, че се очаква един много добър доклад.

Казаното от него обаче е в противоречие с изразената позиция на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова. Преди визитата си в София миналия месец тя каза, че има още работа, особено в областта на наказателното правосъдие, както и за създаването на система, която да е достатъчно ефективна в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. По време на посещението си в България тя уточни, че при всяка среща с главния прокурор Сотир Цацаров получава от него убедителни знаци за напредък по отношение на прокуратурата и нейните структури.

След това виждам фактите, цифрите, резултатите и у мен се появяват съмнения дали наистина всичко е толкова прекрасно, добави тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44