Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за съставяне на правителство в Германия навлизат в решаваща фаза

Ангела Меркел пред медиите в Берлин преди началото на разговорите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават мудните преговори за съставяне на ново правителство в Германия. Четирите партии, които от четири седмици се опитват да постигнат споразумение, сами определиха днешния ден като краен срок за решението им. Наблюдателите очакват дълга нощ, в която около масата за преговори ще седнат председателите на християндемократите, на баварския християнсоциален съюз, на либералите и на партията на Зелените.

Във финалната фаза на сондиращите разговори преди да се премине към същинските преговори за съставяне на коалиция с екзотичното име „Ямайка“ се търси компромис по две основни спорни теми – климат и миграция. Различията между Зелените и консервативния баварски християнсоциален съюз продължават да са прът в колелата на преговорите. Зелените настояват за отказ от въгледобива и правото на бежанците да вземат със себе си и семействата си. А ХСС все пак се наложи пред канцлера Ангела Меркел за ограничаването на броя мигранти, които приема Федералната република.

Наистина де опитахме да хвърлим мост към другите, като този компромис не е лесен за нашата партия. Но смятам, че е време и регионалната баварска партия да направи такава крачка, каза зам.-председателката на Бундестага от партията на Зелените Клаудия Рот, която се появи със спален чувал в очакване на среднощни преговори.

Днес е денят, в който всеки от нас трябва да се опита да влезе в кожата на другия и да разбере, какво е важно за него. Ако успеем, а аз мисля, че ще успеем, то тогава можем да очакваме успешен край на разговорите, заяви Меркел на влизане в сградата на германското дипломатическо дружество в Берлин, където се водят преговорите.

Оптимист е и Герт Мюлер от баварския ХСС: 

Четиримата председатели на партии ще се справят. Сигурен съм.

Единственият полъх за надежда, че може да започнат реалните коалиционни преговори, е фактът, че нови парламентарни избори няма да донесат особена промяна в резултата и на четирите преговарящи партии. От тях би спечелила само крайната десница „Алтернатива за Германия“, а това никой не иска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44