Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки надзиратели протестираха за час пред Старозагорския затвор

Снимка: БГНЕС

Няколко десетки надзиратели, които не са на смяна, протестираха един час пред стените на Старозагорския затвор срещу ниските заплати и липсата на техническа и кадрова обезпеченост на системата. Те недоумяват как е възможно един стажант - надзирател да започва със стартова заплата от 540 лева, а почти толкова да получава и лишен от свобода, който работи.

След 10-годишно замразяване на заплатите тази година работещите в затворите и охраната на арестите и съдебните палати са получили 7% увеличаване на заплатите и повишаване на средствата за храна и специфични условия на труд. Въпреки това те се чувстват дискриминирани в сравнение с колегите си от МВР. Синдикатите са имали много срещи с министър Цачева:

От нея са ни обещани много неща, но останахме само с голите обещания. Затова се налага в момента да сме тук, твърди Иван Коцев, синдикален лидер в Старозагорския затвор.

Надзирателите работят на предела на своята издръжливост, но не могат да ползват отпуските си, защото са с незаети щатни бройки.

Вътрешни размирици и опити за бягства в затворите в България има, но те са отразени само във вътрешните бюлетини на двете дирекции, стана ясно на протеста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44