Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иманяри са открили златно съкровище близо до Казанлък

| обновено на 17.11.17 в 18:40
Снимка: Венелина Попова
Колективна находка от женски накити, по първоначална датировка най-вероятно от 14 век, е открита при специализирана полицейска акция на територията на Казанлъшки регион. Голяма част от накитите най-вероятно са златни, но това ще уточни спешна експертиза, заявиха на специален брифинг старши комисар Георги Хаджиев - директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора и окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Комисар Георги Хаджиев заяви:

Колеги от група "Охрана на обществения ред" спират за проверка автомобил и поради съмнително поведение на две от лицата кара служителите да извършат по-обстойна проверка и намират малка колективна находка
.

След това са извършени и претърсвания на два адреса в Казанлък.

Според окръжният прокурор Дичо Атанасов на този етап е очевидно, че това са археологически обекти, които представляват културно-историческа ценност, най-вероятно с много висока стойност, но това ще докаже експертизата.

Сред ценните артефакти са два чифта обици, гердан или гривна от полускъпоценни камъни и 6 монети. Радослав Петков – заместник - директор на музея в Казанлък предполага, че иманярите може да са ги взели от разкопките на средновековна крепост край Бузовград. Версията за кражба от частна колекция отпада, тъй като задържаните лица - криминално проявени, не са регистрирани като нумизмати.

По случая е образувано досъдебно производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44