Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция изтегли 40 свои военни от учение на НАТО в Норвегия

НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция изтегли 40 свои военни от учение на НАТО в Норвегия. Причина стана поставянето на снимки на Мустафа Кемал Ататюрк сред „вражеските“ цели.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че докато са пътували към Канада, турският министър на европейските въпроси и главен преговарящ и началникът на Генералния щаб са взели решението за изтегляне на военните от тренировките. 

Цивилен техник-подизпълнител е поставил свалена от интернет снимка на основателя и пръв президент на Турция Кемал Ататюрк сред изображенията на неприятеля. При друг инцидент норвежки военен от кюрдски произход е публикувал мнение против НАТО във вътрешен уебсайт на организацията, при което е бил използван фалшив профил с името на турския президент.

Заради тези си действия и двамата са били отстранени. Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг поднесе извинения на южната ни съседка. Той поясни, че става дума за действия на отделни хора, а не за официална позиция и допълни, че „Турция е ценен съюзник, допринасящ за общата сигурност.“

В последните месеци желанието на Турция да закупи руски противовъздушни системи С-400 предизвиква напрежение в отношенията й със САЩ и разнопосочни реакции на НАТО.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44