Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от германците не изключват нови избори

Продължават предварителните разговори за начало на коалиционни преговори в Берлин.
Снимка: ДПА

Все повече германци не изключват вероятността от провеждане на нови парламентарни избори, сочи анкета на германската обществена телевизия ЦеДеЕф.

68% от анкетираните предпочитат предсрочни избори, ако се провалят продължаващите четвърта седмица сондиращи разговори в Берлин за започване на преговори за съставяне на правителство. 29% обаче смятат, че ново гласуване няма да донесе особена промяна в изборния резултат.

Социологическото проучване сочи също, че при евентуални нови избори за Бундестаг партиите не биха получили много по-различна подкрепа от резултата на 24-ти септември. Така Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел отново би получил подкрепата на 33% от гласоподавателите. Социалдемократите на Мартин Шулц, които решиха да останат в опозиция, се подкрепят от 21% от германците и също не отбелязват промяна в сравнение с вота от края на септември. С 10% Свободните демократи на Кристиян Линднер също биха влезли в парламента с непроменен резултат. За Левицата отново биха гласували 9% от имащите право на глас. Единствено крайнодясната „Алтернатива за Германия“ би получила с един процент по-ниска подкрепа от 11%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44