Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди изпратиха в последния му път шампиона по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

| обновено на 19.11.17 в 19:33
Снимка: Мариян Карагьозов

Хиляди изпратиха в последния му път шампиона по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Траурната церемония се проведе в джамията "Фатих". Ковчегът с тялото на големия спортист беше покрит с турския флаг и беше осигурен специален военен почетен караул. 

Наим Сюлейманоглу беше изпратен в последния си път от голямо множество. Сред присъстващите бяха министър-председателят Бинали Йълдъръм, ицепремиерът Хакан Чавушоглу, министърът на младежта и спорта Осман Ашкън Бак, бившият премиер Ахмет Давутоглу, министри, областният управител на Истанбул Васип Шахин, депутати от различни политически партии, представители на изселнически организации от България, гръцката легенда в щангите и приятел на Сюлейманоглу Леонидис. Почит към родения в България и спечелил редица медали за нашата страна състезател, отдадоха и български дипломатически представители, акредитирани в южната ни съседка. Събитието протече при много голям интерес от страна на турските медии.

В словото си министър-председателят изтъкна, че Сюлейманоглу многократно е карал турците да са горди, защото турският флаг се е издигал в чест на шампиона. Мюфтията на Истанбул определи спортиста като национален герой. 

В Турция Наим Сюлейманоглу е смятан за един от най-значимите спортисти в историята на страната.Тялото на европейския, световен и олимпийски шампион беше положено в гробищния парк в района на "Едирнекапъ" в Истанбул, непосредствено до гроба на поета и автор на текста на турския национален химн Мехмет Акиф Ерсой. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44