Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платинена годишнина ще честват в двореца Уиндзор

Снимка: БТА

Британската кралица Елизебет Втора и нейният съпруг принц Филип днес отбелязват 70 години от тяхната сватба.

На 20 ноември 1947 година, Елизабет, тогава още принцеса, се омъжва за елегантния морски офицер лейтенант Филип в Уестминстърското абатство с пищна церемония в присъствието на държавни глави и монарси от цял свят, точно две години след края на Втората световна война.

70 години по-късно, 91-годишната Елизабет и 96-годишният Филип ще отбелязан платинената годишнина с малко семейно събиране в двореца Уиндзор. Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че няма да има публични събития за отбелязване на годишнината.

СнимкаРоденият в Гърция Филип, самият той потомък на пра-пра-бабата на Елизабет – кралица Виктория, неотлъчно е до съпругата си през всичките 65 години, прекарани от нея на трона. През 1952 година той е човекът, който ѝ съобщава за смъртта на баща ѝ Джордж Шести и новината, че тя става кралица. 

Принц Филип се оттегли от активния обществен живот през август, поради влошеното му здравословно състояние, а кралица Елизабет ограничи значително публичните си изяви, заради напредналата възраст.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44