Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 2% от българските ученици, участвали в ПИЗА 2015, успяват да се справят с най-трудните задачи в иновативния модул

Снимка: Росен Ракаджиев

Едва два процента от българските ученици, участвали в международното изследване ПИЗА 2015, успяват да се справят с най-трудните задачи в иновативния модул. В изследването са участвали близо 6000 българчета, предимно от 9-и клас.

За първи път, наред с четенето, математиката и природните науки, ПИЗА включи и нов иновативен модул, който проверява дали учениците могат ефективно да участват в дейности за решаване на проблеми съвместно с един или повече партньори. В иновативния модул участват 51 държави. България има малко над 440 точки, което я поставя в групата на държавите с резултат под средното ниво. Резултатите сочат, че 50 процента от българските ученици решават само най-лесните и средно трудни задачи и едва 2 процента от тях могат да се справят с най-сложните задачи, които изискват високо ниво на сътрудничество.

В иновативния модул учениците са решавали задачите онлайн и са взаимодействали помежду си във виртуална среда -  посредством чат или имейл. Във всички държави момичетата се справят по-добре от момчетата, които обаче ценят по-високо екипната работа.

Международното изследване ПИЗА не измерва знанията на учениците в училище, а уменията да се използват тези знания. Акцентът е върху способността на учениците да мислят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44