Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима български граждани са задържани в Одрин за нелегален трафик на мигранти

Снимка: БТА

Трима български граждани са задържани в турския град Одрин, по обвинения в нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация.

Българските граждани с инициали Н.М.К., Г.Й.М. и С.Х.В. са обвинени в опит за подпомагане на нелегалното пресичане на границата. След разпити в полицията са отведени с белезници на ръцете в съдебната палата в Одрин. Магистратите са решили те да бъдат задържани под стража.

Сутринта в одринската дирекция за борба с организираната престъпност и контрабандата са получени данни за съмнителен микробус, движещ се към границата. Микробусът е спрян за проверка в с. Йеникадън, разположено край турско-гръцката граница. При нея се е установило, че за две от лицата, пътуващи в него, има заповед за издирване и всички пътници са били задържани.

Освен арестуваните българи, другите членове на групата са три турски семейства - шестима възрастни и пет деца. Турските граждани са обявени за издирване заради връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от властите като стоящ зад опита за преврат от юли миналата година. Децата са предадени на техни близки. У задържаните е била открита сума евро в брой, която турските медии не уточняват.

Арестуваните първо са били отведени на медицински преглед, а после - на разпити в дирекцията по сигурността в Одрин. ​


От МВнР потвърдиха, че Генералното консулство на България в Одрин е получило информация от турските власти, че на 17 ноември са били задържани трима български граждани. С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември т.г.  на тях е наложена мярка „задържане под стража” и тримата се намират в затвора от закрит тип „F” в град Одрин.
Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44