Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник

| обновено на 23.11.17 в 12:17
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София
Снимка: Булфото
Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник с тържествена литургия, която беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан:

Молим Светия Благоверен княз да даде мъдрост на нашите водачи. Чрез вярата в Бога може да се преодолеят всички трудности, да се вземат правилните, нужните и отговорните решения.

Православната църква чества паметта на великия руски княз Александър Невски, който умира на 14-и ноември, по стар стил, през 1263 година. Той е бил защитник на православната вяра и народа по време на татарското владичество над руските земи, разказа отец Антоний Милушев, свещеник в храм-паметника:

Руският народ изключително много го е обичал, защото е бил много благ по характер. Бил е голям защитник на руските градове от хан Бати. Чрез военна сила е успял да срази тевтонците при днешните Литва, Латвия и Естония и шведите при река Нева, с което си заслужил прозвището Невски. От военната сила, която упражнил срещу католическите рицари, си спечелил славата на бляскав воин.

Българският патриарх Неофит взима молитвено участие в празничното богослужение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44