Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи са готови да преговарят с другите партии в страната, за да се намери изход от политическата криза

Преговори за съставяне на правителвто на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи са готови да преговарят с другите партии в страната, за да се намери изход от политическата криза. Това стана ясно след заседание на лидерите на партията, което продължи цяла нощ. На него те са обсъдили срещата на председателя си Мартин Шулц с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Държавният глава е успял да убеди Шулц, че най-лошият вариант за Германия би бил нови избори и затова трябва да се изчерпят всички други възможности преди това.

Социалдемократите още не са решили дали биха преговаряли за участие в голяма коалиция с християндемократите на Ангела Меркел или само биха гарантирали с гласовете си управление на кабинет на малцинството. Какъв е пътят, по който ще тръгне Германия, ще стане ясно другата седмица. Тогава Щайнмайер ще проведе преговори с председателите на парламентарните фракции в Бундестага и ще предложи варианти за изход от кризата.

Между 5 и 7 декември в Берлин пък ще се проведе конгрес на ГСДП, на който Мартин Шулц трябва да бъде прегласуван като председател на партията. Участниците в конгреса вероятно също ще бъдат питани за съгласие социалдемократите отново да участват по някакъв начин в управлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44