Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При терористично нападение срещу джамия в Египет загинаха над 235 души

| обновено на 24.11.17 в 18:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 40 терористи взривиха самоделно взривно устройство по време на петъчната молитва в селището Ер Рауд в северната част на Синайския полуостров в Египет, а после откриха огън по хората по бягащите хора и дошлити на място спешни екипи.

Броят на жертвите, според някои източници достига 300 души, а ранените са десетки. Във всички болници в провинцията е обявено извънредно положение.

Атаката е извършена в район, където вече 4 години се води истинска война между силите за сигурност и местния клон на групировката "Ислямска държава“ - същата организация, която преди две години пое отговорност за свалянето на руски пътнически самолет над Синай с повече от 200 души на борда.

Нападателите са се появили изневиделица на 4 джипа, обкръжли джамията Ал Рауда по време на петъчната молитва, взривили няколко бомби и открили огън по хората, опитващи се да избягат.

Трагичната равносметка според египетската държавна телевизия е 235 загинали и 109 ранени.


Телевизия "Скай нюз-Арабия" съобщава, че части на армията и полицията вече са убили 15 екстремисти, участвали в атентата. Храмът е известен като място за събиране на суфити - течение, което "Ислямска държава" смята за ерес.  Терористите са се постарали да има много жертви, но никоя групировка не е поела отговорност за атентата. Предположенията засега са насочени именно към "Ислямска държава", тъй като в последните 3 години бунтовници, лоялни към групировката, са изграждали в региона свои бази, от които атакуват главно полицията и военнослужещите.


Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси свика спешно заседание по сигурността. Египетските сили за сигурност активно действат срещу ислямистите в региона, но все по-често са обект на критики от природозащитници, според които действията са непрозрачни, кръвопролитни и имат съмнителен успех.

Според едно от обясненията за случилото се, мишената на терористите са били местни поддръжници на силите за сигурност. Друга версия гласи, че кървавият атентат е предизвикан от омразата към местните последователи на суфизма - мистично течение на Исляма, смятано за ерес от религиозните фундаменталисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44