Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС настоява за увеличаване на цените на клинични пътеки

Д-р Венцислав Грозев
Снимка: БГНЕС
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев подчерта, че рационалното финансиране на здравната система трябва да започне с остойностяване труда на здравните работници. Огромна е липсата на кадри, особено в специалности като акушеро-гинекология, патоанатомия и анестезиология, каза Грозев в Добрич. От БЛС настояват за увеличаване на цените на клинични пътеки, които не са променяни от повече от 10 години:
 

Ние ще държим да се засили ситуацията с профилактиката, диспансеризацията, детското и майчино здравеопазване.

На година се подписват около 450 свидетелства за напускане на страната на здравни работници и тази тенденция няма да се промени само с подобряването на условията и апаратурите в болниците, каза д-р Грозев и допълни:

Един от основните мотивационни механизми, наречен "финансова мотивация", отсъства. Крайно време е да заговорим, изключително сериозно, във връзка с остойностяването. Там е големият проблем.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44