Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историците от Великотърновския университет призоваха Светия синод да признае Македонската църква като дъщерна на Българската

Снимка: БТА

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати отворено писмо до българския патриарх Неофит и до Светия синод. В него се призовава за положителен отговор на молбата на Македонската православна църква да бъде призната като дъщерна църква на Българската патриаршия. Светият синод ще разгледа молбата на Македонската архиепископия на 27 ноември.


Признаването на Македонската православна църква за духовна дъщеря на Българската дава съвременни измерения на делото на светите Климент и Наум, на цар Борис Покръстител, на архиереи, духовници и народни будители, посочват в отвореното си писмо историците от Великотърновския университет. Отправя се апел към Светия синод, че християнските ценности задължават към отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44