Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският парламент подновява работата по спорната съдебна реформа

Автор:
Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутати от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ внесоха в парламента два законопроекта на президента Анджей Дуда за съдебна реформа, които бяха разкритикувани от опозицията и Европейската комисия като посегателство над върховенството на закона.

През юли Дуда наложи вето върху предишната версия на реформата, позволяваща на правосъдния министър да кадрува в съдебната власт, но в началото на този месец постигна компромис с „Право и справедливост“, така че в бъдеще членовете на Националния съдебен съвет да бъдат избирани от държавния глава и с квалифицирано мнозинство в парламента.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс окачестви проекта като "неприемлив". Обсъждането му в Сейма започва идната седмица, но още тази вечер опозицията свиква протести пред президентския дворец и в още няколко полски градове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44