Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парижкият съд произнесе 25-годишна присъда за Абделхаким Декхар, извършил серия от нападения срещу медии и ранил фотограф през 2013 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

25 години затвор получи Абделхаким Декхар, нападателят, който вся паника в Париж точно преди четири години. Той е осъден за опит за предумишлено убийство срещу двама френски журналисти. През ноември 2013 г. Декхар нахлу в сградата на телевизия БФМТВ и заплаши със смърт редактор от медията, преди да се спре в редакцията на вестник "Либерасион" и да рани тежко млад фотограф. Накрая стрелецът проникна и в офис на банка "Сосиете Женерал". Декхер беше заловен от полицията след петдневно издирване. 

Пред съда 52-годишният обвиняем е обяснил действията си с разочарование и гняв към обществото, държавата и капитализма, като се позовавал на колонизацията и тежкия живот в предградията. В портрета на обвинението той е представен като насилник и патологичен лъжец. Шестмесечна присъда получи и мъжът, който го е подслонил по време на нападенията.

Споменът за "стрелеца срещу "Либерасион" беше поизбледнял след поредицата от терористични атентати, връхлетели Франция две години по-късно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44