Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран, Катар и Турция подписаха транспортно споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението, подписано от министрите на икономиката на трите страни, цели да подпомогне доставките на стоки и да облекчи търговията между трите държави. Съгласно договора, Иран ще бъде транзитна страна в търговията между Турция и емирството, разположено в Персийския залив.

След като през юни тази година Саудитска Арабия и няколко други арабски страни скъсаха дипломатическите си отношения с Катар, те наложиха на Доха и блокада по суша, въздух и море. Това доведе до нарастване на значението за Катар на партньори като Анкара и Техеран. Турция разполага със своя военна база в емирството и интересите на  двете страни съвпадат по редица регионални въпроси.

По време на посещението си в иранската столица Техеран за подписване на тристранното споразумение, турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи участва и в работата на XXVI сесия на смесената турско-иранска икономическа комисия. В рамките ѝ бяха подписани редица споразумения в техническата сфера. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44