Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев е на посещение в Кипър

| обновено на 27.11.17 в 11:57
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Разширяване на сътрудничеството между България и Кипър и още по-активното присъствие на българската общност в социалния и културен живот на острова са във фокуса на първото официално посещение на българския президент Румен Радев в Кипър днес и утре.

Българският държавен глава бе посрещнат от кипърския си колега Никос Анастасиадис пред строените почетни роти в президентския дворец в Никозия. Румен Радев положи венец пред паметника на архиепископ Макариос Трети - първия президент на независим Кипър. Българският трибагреник се вее днес над президентския дворец в Никозия, редом с националния флаг на Кипър и знамето на Европейския съюз.

Деловата работа на посещението започна със среща между президентите на Кипър и България и пленарни разговори между делегациите на двете страни. След тяхното приключване предстои подписването на две споразумения, насочени към разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между България и Кипър. Те са в областта на търговското корабоплаване и морската администрация, а също в областта на образованието, културата, науката, младежта и спорта. Последните подписани спогодби между двете страни са от посещението на Никос Анастасиадис в България през февруари 2016-та година.

Румен Радев ще се срещне по-късно днес с архиепископа на Кипър Хрисостомос Втори, а утре официалните срещи продължават с председателя на Кипърския парламент Деметрис Силурис и ректора на университета на Кипър проф. Константинос Христофидес. Българският президент ще се срещне и с представители на българската общонст на острова.

Българският президент ще участва днес в тържествена церемония по даване на името на Васил Левски на улица в община Лакатамия в Никозия, което е съвместна инициатива на българското посолство в Кипър и ръководството на общината. След това Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност на острова.

Със силно българско присъствие е вторият ден от визитата на президента в Кипър. Той ще връчи орден "Мадарски конник" I степен на Сотирула Хараламбус, заместник-председател на най-голямата синдикална организация в страната – Панкипърската федерация на труда, и министър на труда и социалната сигурност на Кипър в периода 2008-2013 г., за нейния принос за развитието на българско-кипърските отношения в социалната област. В Университета на Кипър Румен Радев ще дари бюст-паметник на Джон Атанасов за изграждащата се в най-голямото висше учебно заведение Алея на науката и ще изнесе пред студенти лекция на тема "Европа по пътя на дигиталното бъдеще".

Кипър и България имат дългогодишни добри и ползотворни политически, икономически, културни отношения, но според статистиката през 2016 г. стокообменът между двете страни регистрира спад с над 40%, отлив има и на преките инвестиции от Кипър в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44