Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев и кипърският му колега обсъждат социални теми, пазара на труда, науката и образованието

Снимка: БГНЕС

Отличните и ползотворни отношения между България и Кипър в социалната област, пазара на труда, науката и образованието ще намерят своето потвърждение и активно продължение в срещите на президента на България Румен Радев днес, във втория ден от неговата официална визита в Кипър. 

Българският държавен глава ще връчи днес орден "Мадарски конник" I степен на Сотирула Хараламбус, заместник-председател на най-голямата синдикална организация в Кипър – Панкипърската федерация на труда (ПЕО), и министър на труда и социалната сигурност на Кипър в периода 2008-2013 г. Тя е удостоена с високото държавно отличие на България за нейния принос за развитието на българско-кипърските отношения в социалната област и защитата на трудовите и социални права на сънародниците ни в Кипър.

Работещите на острова българи получиха висока оценка и признание от двамата президенти. Със своя безценен принос многобройната българска общност на острова е обогатила обществото и икономиката на страната през последните няколко десетилетия, отбеляза президентът на Кипър Никос Анастасиадис в изявлението си по време на официалната вечеря в понеделник. Изключително доброто име, с което сънародниците ни в Кипър се ползват, е заслужено с техния труд, подчерта президентът Румен Радев.

Той специално благодари на кипърския си колега и за създадените в Кипър възможности и условия за функционирането на 10 български съботно-неделни училища. С учители от тях днес ще разговаря първата дама Десислава Радева. Домакин на срещата е Българският културен център в Никозия, който е седалище на Съюза на българите в Кипър и където се помещава най-голямото българско училище "Никола Вапцаров".

Контактите в областта на образованието ще продължат и при посещението на президента Радев в Университета на Кипър. Той ще дари бюст на "бащата на компютъра" Джон Атанасов за изграждащата се в най-голямото висше учебно заведение Алея на науката и ще изнесе пред студенти лекция на тема "Европа - по пътя на дигиталното бъдеще".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44