Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски политик и общественик беше удостоена с високо българско държавно отличие

Тържествената церемония бе в рамките на продължаващото днес официално посещение на президента Румен Радев в Кипър

БНР Новини
Президентът Румен Радев отличи днес с орден "Мадарски конник" I степен Сотирула Хараламбус
Снимка: БГНЕС

В присъствието на членове на парламента, партийни лидери, президентите на двата големи синдиката в Кипър, на синдикалисти, на кипърци, възпитаници на български висши учебни заведения, днес президентът Румен Радев връчи орден "Мадарски конник" I степен на Сотирула Хараламбус, заместник-председател на Панкипърската федерация на труда (ПЕО) и министър на труда и социалното осигуряване на Кипър в периода 2008-2013 г. Тя е удостоена с високото държавно отличие на България за нейния принос за развитието на българско-кипърските отношения в социалната област и защитата на трудовите и социални права на сънародниците ни в Кипър.

В поздравлението си към нея българският държавен глава отново благодари на Република Кипър, която първа отвори трудовия си пазар за работа на български граждани след приемането на страната ни в ЕС. Румен Радев отбеляза изключителните усилия на Сотирула Хараламбус за пълноценната интеграция на българските работници в Кипър, както и нейната помощ за разширяване на двустранното сътрудничество в социално-осигурителната област.

Като бивш социален министър и като синдикален лидер сега, Сотирула Хараламбус, която е и завършила висшето си образование у нас, подчерта принципната си позиция за защита на всички работещи в Кипър при пълна равнопоставеност и без експлоатация, при последователно прилагане на европейските регламенти за общия европейски трудов пазар.

Разширяването на българско-кипърските контакти в сферата на висшето образование и научните изследвания бяха обсъдени по време на срещата на президента Румен Радев с ректора на Университета на Кипър проф. Константинос Христофидис. В лекцията си пред студенти на тема "Европа – по пътя на дигиталното бъдеще" българският президент посочи, че днес в Европейския съюз много важна става възможността за свободно движение на данни. България полага големи усилия за създаване на електронна администрация, електронно управление и електронно правосъдие, обяви той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44