Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Където има картини, няма стени

Галеристката Евелина Буцбах и двама млади художници за мястото на изкуството днес, за закона за меценатството, възпитанието на вкус и липсата на регистър на галериите у нас

Автор: Силвия ПавловаВ тази снежна утрин в сутрешното ни "Радиокафе" направо от Банско пристигна Евелина Буцбах - родена и израснала в София, после дълги години работила (като търговски директор) в Австрия и Германия, след което решила да се установи и да отвори галерия в... Банско.

Сама казва за себе си, че не е специалист или куратор, а просто обича изкуството. Заедно с Евелина Буцбах, ни гостуват двама талантливи млади художници - Силвия Павлова и Тони Кондев.

Разсъждаваме заедно по различни теми - как намират място под слънцето младите творци, каква е онази "нотка на уникалност", която те прави разпознаваем, но и защо няма у нас регистър на галериите. Както и за леко странния факт, забелязан от английските туристи в Банско и споделен с Евелина - а именно, че навсякъде в курорта е пълно със сувенири, свързани с... Густав Климт.

Разбира се, говорим за мястото на изкуството в един зимен курорт, има ли такива галерии из големите европейски курорти (Евелина е запален скиор) и често ли се случва да се избира картина за подарък. Това, оказва се, далеч не е само въпрос на пари, защото "има прекрасни художници, които рисуват много и картините им могат да се купят за съвсем малка сума", а на възпитание и отношение.
Според Евелина Буцбах картини купуват по-често мъже на средна възраст, докато впечатленията на Силвия Павлова са съвсем други.Автор: Тони Кондев
Тя сама "менажира" себе си и има много повече жени, които искат да купят нейна картина.

Говорим и за присъствието на българските творци в големите онлайн арт платформи и за онова, което те кара да рисуваш.
Двамата художници в студиото ни са коренно различни - картините на Силвия са цветни, ама много, много цветни, някак щастливи и топли, и тутакси разпознаваеми, с интегрирани текстилни елементи в тях, докато Тони Кондев работи предимно в черно и бяло, но има наистина уникален стил (можете да видите галерията по-долу), по-футуристичен, тревожен, търсещ.
Негова изложба доскоро беше част от софийския артистичен пейзаж, а Силвия бе представена на специален вернисаж в американската легация в столицата.

Чуйте какво разказаха те пред Лили Големинова в „Радиокафе“:



Галерия