Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд осъди на доживотен затвор 28 войници за опита им да превземат летище "Сабиха Гьокчен"

Турция, опит за преврат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турски съд осъди на доживотен затвор 28 войници за опита им да превземат летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на Истанбул по време на неуспелия преврат през юли миналата година. 

Военните бяха осъдени по обвинения за опит за промяна на конституционния ред в страната. 8 от тях получиха най-тежкото наказание – утежнен доживотни присъди, които се изтърпяват при сурови условия, а другите 20 – обикновени доживотни присъди. Те са участвали във въоръжената атака на 15 юли 2016 г. срещу второто летище на мегаполиса, което се намира на азиатския континент.

Междувременно в страната продължават както съдебните процеси, така и чистките и арестите на хора, които са подозирани от властите за връзки с движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от властите, че стои зад метежа. Живеещият в САЩ духовник отрича да е замесен. Над 100 000 души загубиха работата си в Турция, 50 000 са арестуваните.

Доживотни присъди бяха издадени и срещу отряда командоси, атакували хотела на президента Ердоган. Продължават процесите срещу главните командири на пуча, атаката срещу Истанбулската голяма община и други.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44