Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц изрази съмнение, че ще влезе в коалиция с Ангела Меркел

Мартин Шулц
Снимка: БГНЕС

В навечерието на утрешните разговори в Берлин, когато се очаква яснота около следващото германско правителство, председателят на социалдемократите Мартин Шулц изрази съмнение, че неговата партия ще влезе в нова голяма коалиция с християндемократите на Ангела Меркел. Нещо повече – Шулц подкрепи идеите за реформа в еврозоната на френския президент Еманюел Макрон и по този начин се разграничи от Меркел, която е резервирана.

Кризата в Германия, която два месеца след парламентарните избори не може да излъчи ново правителство, изнервя не само германците, но и европейските партньори. С особена тревожност събитията следи Франция. Макар Меркел да показа готовност да работи с Макрон, християндемократите са скептични за идеите му за реформа на еврозоната, защото се опасяват, че ролята на Германия ще бъде да плаща сметките на задлъжнелите страни в Южна Европа. Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц днес потвърди позицията на партията си за общ бюджет на еврозоната, като се аргументира, че само така ЕС може да остане силен и да допринесе за видима промяна в живота на европейците: 
Това означава не само строга финансова дисциплина, но и инвестиции, подпомогнати от общ бюджет и финансов министър за еврозоната.

Тези думи на Мартин Шулц вероятно радват френския президент, който се надява, че периодът на политическа несигурност в Германия няма да е дълъг. ЕС няма време за да постигне споразумение по предложените от Макрон реформи - предстои решаващата фаза на преговорите за Брекзит и за новия многогодишен бюджет на блока и избори за ЕП. Нещо повече – социалдемократът Шулц днес най-откровено заяви, че и при най-доброто си желание не може да каже, какъв ще е изходът от утрешните разговори при президента. 
Едно е сигурно – Германия се нуждае от сигурност и стабилност. Също така обаче е сигурно, че Германия се нуждае от промяна, заяви Мартин Шулц преди очакваните решаващи разговори утре при президента Франк-Валтер Щайнмайер за съставяне на нова голяма коалиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44