Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терени от бившите казарми край Стара Загора ще послужат за възмездяване на собствениците на земи в парк "Бедечка"

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната прехвърли на Община Стара Загора над 80 декара от терените на бивши казарми в града, необходими за възмездяване на собствениците на земи в парк "Бедечка".

На сесия общинските съветници гласуваха да приемат дарението на министерството. Парцелите са в рамките на регулацията на града, в североизточната част на Стара Загора. 

Таньо Брайков – председател на Общинския съвет – коментира пред "Хоризонт", че те не са достатъчни, за да бъдат възмездени всички собственици, чиито терени остават в рамките на парка. Затова очакват държавата да деактува още имоти и да ги прехвърли на Общината. На този етап няма яснота колко собственици ще приемат замените на своите с нови парцели. 

На насрочените в Административния съд дела срещу решението на Общинския съвет за промяна на Общия устройствен план на града в частта му за парк "Бедечка" още не е даден ход. 

Общинският съвет в Стара Загора гласува също таща създаването и границите на новата индустриална зона "Загоре" в града. Тя ще се развива в квартал "Зора" на територия от 110 декара. Съветниците са имали възможност да избират между четири зони, а предпочетената е с добра комуникация и изградена инфраструктура. Това заяви за "Хоризонт" кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Апортната вноска на Общината в индустриалната зона е земята, предстои тя да бъде оценена. 

На 4 декември в Стара Загора министърът на икономиката Емил Николов ще обсъди с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България потенциала на новата индустриална зона, възможностите за инвестиции и регионален икономически растеж и свързването на зоната с магистрала "Тракия".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44