Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в най-засегнатите области след проливните дъждове постепенно се нормализира

Код за обилни валежи е в сила за Смолян, Кърджали и Хасково

| обновено на 03.12.17 в 13:47
Снимка: Радостина Чернокова

Предупредителен оранжев код за обилни валежи е в сила за днес в областите Смолян, Кърджали и Хасково.

Обстановката в най-засегнатите области след проливните дъждове постепенно се нормализира - отчитат от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Все още е в сила бедственото положение в община Смолян. Няма бедстващи хора, но ситуацията остава критична. Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла.

Все още има опасност на места река Черна да излезе от коритото си - потвърдиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла заради свлачища. Техника разчиства и пътищата за селата Гела и Горово, които са частично затворени. Няма жертви и бедстващи хора. Всички екипи на Кризисния щаб са на терен и разпределени по критичните места. От администрацията призовават гражданите при възникнали проблеми да подават сигнали на дежурния в общината на телефон 03-01-67-625. Заради бедственото положение в Смолян пристигна заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.
 

На брифинг, в който участваха областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и директорите на полицията и пожарната в областния град, заместник- министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заяви:
 
Агенция "Пътна инфраструктура" почиства своевременно получилите се свлачища и срутища по района. Слава Богу, реките се бяха повишили снощи до критично ниво, но в момента те не са в такова, тъй като тука водосборът е твърде голям при силен валеж, но така или иначе пък оттокът надолу е също е добър и голям и в момента обстановката е спокойна.

Ние се събираме постоянно, оценяваме ситуацията и там, където е нужно, изпращаме повече екипи, наши патрули да наблюдават застрашените места с една-единствена цел - да изведем хора, ако се наложи, да помогнем на отдалечените села, за да се спасят човешки животи. Такава опасност засега няма, подчертавам. Не бива да се създава паника в населението, защото очакват се 30-40 литра на квадрат в следобедните часове, което не е чак толкова много и не би могло да доведе до преливане на язовири и реки.

Докато не спре дъждът, няма да бъде отменено бедственото положение в Смолян - обяви кметът Николай Мелемов.

Ситуацията в областта към момента е спокойна, каза областният управител Недялко Славов:

Вече в отворен пътят към селата Кестен и Жребево в община Девин. Единствено достъпът до село Водни пад все още не е, но река Триградска се оттича, предполагам, че в следващия един час ще имаме достъп и до там.

Най-критично на територията на областта е положението в община Смолян. Към Киселчово достъпът е прекъснат, сравнително голямо свлачище има между Широка лъка и Стикъл.

Най-сериозно е положението е със село Мугла, където огромно свлачище е затворило пътя. Горските и частни форми работят по разчистването му, но никъде няма бедстващи хора, заяви  Николай Мелемов:

Тази превантивна мярка, обявяването на бедствено положение, беше необходима, за да има спокойствие за гражданите, да има възможност при необходимост веднага да се мобилизират всички държавни и частни дружества и фирми.

Няма място за паника. Всички критични точки се наблюдават постоянно.

В Благоевградско пътят Гоце Делчев-Сатовча-Доспат е сериозно подкопан от проливните дъждове. Двата опасни участъка са в отсечката за Вълкосел и в момента се ограничават със сигнални ленти, каза за "Хоризонт" кметът на общината Aрбен Мименов. По трасето на пътя са се образували и огромни локви от обилните дъждове.

Силно се е активизирало свлачището в село Плетена, за чието укрепване от две години се чака финансиране. Има пряка опасност за най-близката къща, в която живее семейство пенсионирани учители. Очаква се решение дали хората ще бъдат евакуирани.

Като цяло в област Благоевград ситуацията се нормализира. Слаби валежи има само на отделни места, предимно в планинските райони.

За много щети по местната инфраструктура съобщава кризисният щаб в кърджалийската община Кирково. Подкопан е мост на пътя Бенковски - село Китна, активизирани са стари свлачища, срутена е необитаема къща, застрашени от пропадане са още 4 сгради, наводнени са мазета в село Подкова. Заради паднал електрически стълб, подаването на ток към село Горски извор е чрез генератор. Рязко се е покачило нивото на реките Арда и Върбица, които на места излязоха от коритата си.

Заради паднал електрически стълб, подаването на ток към село Горски извор става чрез генератор. Драстично е повишено нивото на реките Арда и Върбица, които на места излязоха от коритата си.

72.5 литра на квадратен метър е отчетеното количество дъжд през последното денонощие в района на стамболовското село Долно Ботево - най-много за цялата Хасковска област. Въпреки това, по данни на областната администрация, обстановката в региона е спокойна и няма сигнали за проблеми, свързани с дъжда.

По данни на МВР към този час обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци.

Нивото на река Марица край Пазарджик се е покачило с 30 см, след падналите валежи. С 5 см се е повишило и нивото на река Тополница. 

При реките в родопската част на областта се отчита дори леко понижение на нивата. Водоемите са също в норма, тъй като, въпреки прогнозите, обилни дъждове в района не са регистрирани.

Трети ден по-голямата част на Велико Търново няма парно отопление. Подаването на топлоенергия спря заради пробив в един от магистралните топлопроводи. "Дървена ваканция“ за училищата и детските градини няма да има, защото учебните заведения са на алтернативно отопление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44