Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители настояват за стандарт за тежестта на ученическата раница

Снимка: БГНЕС

Въвеждане на стандарт за тежестта на ученическата раница, поискаха участниците в инициативата "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко”. Те апелираха за внимание върху проблема, като организираха надбягване за възрастни с ученически раници в различни градове на страната. В София в инициативата се включи омбудсманът Мая Манолова.

Родители в Бургас също подкрепиха необичайния протест срещу тежките раници и посочиха добри практики за това как е решен проблемът в други страни.

Допълнителните помагала в България много обременяват децата, отбелязва Живко Георгиев:

Във Финландия не се носят. В Германия помагалата са в училище. Не може примерно по един предмет да има възможност за "избор" на два-три учебника. Съжалявам за бизнеса на издателствата, но когато е за сметка на децата, има праг на търпимост.

Чантата на малката Кристина Илиева тежи 7 килограма:

 И другите деца от моя клас не им харесва колко тежи раницата. Имаме една много дребничка съученичка. Самата раница е по-голяма от нея.

 Някои от децата споделят, че са падали по училищните стълби заради товара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44