Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха бедственото положение на територията на община Смолян

Частичното бедствено положение в село Гърляно остава

| обновено на 04.12.17 в 14:55
Снимка: Пламен Генчев

Нормализирана е обстановката в областите, засегнати от обилни валежи, през последните дни, съобщава пресцентърът на МВР.

Ситуацията в Перник, София град, Смолян, Кюстендил и Монтана е сравнително спокойна, количествата в язовирите, микроязовирите и хвостохранилищата са в нормални стойности.

Отменено е бедственото положение на територията на община Смолян, обявено заради обилните дъждове. Частично бедствено положение заради проблеми по инфраструктурата остава в селата Мугла, Стикъл и кметствата Арда, Могилица, Смилян и Петково .

25-метров участък от единствения път до кюстендилското село Сажденик е откъснат от придошлата през последните дни река Елешница. Единствените жители на селото са възрастно семейство, което отказва да бъде евакуирано.

Изграден е временен алтернативен път, по който може да мине високопроходим автомобил. Днес на двамата възрастни хора ще бъде закарана храна и медикаменти. Работи се по възстановяване на електроподаването до „Златанова махала“, където е къщата на двамата възрастни съпрузи. Те ще подпишат декларация, че отказват евакуиране. Пътят до Сажденик ще остане непроходим с месеци, необходим е сериозен ремонт.

Същевременно остава в сила частичното бедствено положение в с. Гърляно, обявено в събота сутринта, заради придошлите води на река Бистрица. Там е организирано денонощно наблюдение за нивото на реката, отстраняват се станалите поражения по дворни места, постройки от лек тип, укрепени са 3 от мостовете по реката.

Нивата на реките Струма и Места значително са понижени, нормализира се обстановката и в планинските общини в Благоевградско. Затова областният управител Бисер Михайлов е отменил плана за защита при бедствия, задействан на 2 декември заради обилните валежи. 
Очаква се комисиите по места да представят доклади за нанесените материални щети по пътната и селищната инфраструктура. 
Снегопочистващите фирми в София обработват пътните настилки и тротоарните площи със смеси срещу заледяване, заради валежа от сняг днес в София, съобщи пресцентърът на Столичната община. Опесъчени са пътищата Бояна - "Златни мостове" и Драгалевци - Алеко.

Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути. От Столичната община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44