Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скрининг за туберкулоза се провежда в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Скрининг за туберкулоза се провежда от днес до 8 декември в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще се правят допълнителни изследвания. 
1200 души са се възползвали за една година от безплатните прегледи в здравното заведение, провеждащи се в рамките на Националната кампания за  превенция и контрол на туберкулозата в България. Целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото за риска от болестта, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги. 

До 8 декември желаещите могат да посетят Отделението по фтизиатрия  на  Университетската болница "Свети Георги" във времето от 08:00 до 13:00 часа.  

Д-р Веселин Давчев, завеждащ  отделението, коментира, че през последните 8 години се отчита спад на болните от туберкулоза, но средното ниво на заболеваемост в страната е над средното за ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44