Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна предизборната кампания за местните избори в Каталуния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември. Те са свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област, което обяви отделяне от Мадрид в разрез с конституцията на Кралството. Залогът е изключително голям, защото изборите са своеобразен тест за подкрепата за независимостта.

Очаква се освободените от ареста  шестима каталунски политици да се включат в кампанията. Те бяха пуснати на свобода вчера, след като бяха платени гаранциите им в размер на 100 000 евро на човек. 

Първите предизборни митинги се проведоха към полунощ. На единия от тях, в Барселона, уволненият премиер Карлес Пучдемон говори чрез видеоконферентна връзка от Брюксел. Той каза, че властите в Мадрид препятстват провеждането на кампания при равни условия, а изборът пред каталунците е "между нацията и подчинението".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44