Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Никулден

| обновено на 06.12.17 в 08:10

Православната църква почита свети Николай Чудотворец. Имен ден имат над 200 хиляди българи. Животът на родения през трети век св. Николай може да се опише в помощ на изпадналите в беда и нужда. Затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. 

Празнува се като професионален празник на банкери, рибари и моряци. В деня на св. Николай Чудотворец, с богата програма от концерти, изложби и спортни събития, Бургас чества своя празник. По традиция пространството в градинката до Часовника ще се превърне в никулденско градче с рибарски лодки и кораб с 3-метрова мачта. Далече от морските бури, центърът на Бургас отново ще стане пристан за рибарските лодки и кораби. Тази година никулденското градче ще приюти всички видове изкуства, с които морския град се гордее, каза Началникът на отдел култура в общината Петър Парушев.

На 5 пункта в града ще се раздава рибен курбан. С традиционно литийно шествие и хвърлянето на венци и цветя в морето ще се почете паметта на загиналите моряци и рибари. Жителите и гостите на града ще могат да се включат и в най-дългото никулденско хоро, което ще се извие по цялата главна улица. Празнични концерти ще има на 5 открити сцени. Бургазлии да продължават да бъдат оптимисти и горди хора, пожела кметът Димитър Николов.

Военноморските сили се включиха в тържествата за Никулден. Пред  храма „Св. Николай Чудотворец” във Варна ще се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци.
След службата ще бъде раздаден рибен курбан, приготвен в походна кухня.

Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна.

На днешния ден жителите на дряновското село Янтра честват храмов празник на местната църква, съградена преди 120 години. Любопитен факт, който бележи историята на храма, е помощта на княз Фердинанд за построяването и.

За празника църквата „Св. Николай“ в село Янтра е постегната и почистена, а на кубето и грее малък стенопис, дарение от автора му. Издигната е преди 120 години от предците на днешните жители. Историята разказва, че се случило княз Фердинанд да мине през селото. Той се впечатлил от усилията на местните и месеци по-късно пристигнало писмо - князът канел хора от селото да отидат при него, за да помогне със средства за строежа на църквата. След освещаването на храма, селото е преименувано от Адъмово на Фердинандово и с това име остава до 1944 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44