Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия чества своя патронен празник за първи път с химн и знаме

Снимка: Бранислава Бобанац

Тържеството, посветено на 108-ата годишнина от рождението на поета-революционер Никола Вапцаров, събра за пета поредна година деца, учители, родители, наши сънародници, но за първи път пред възпитаниците и гостите премина училищното знаме и звуча училищният химн „България едничка”. Автор на неговия текст е училищният ръководител Веселка Прокопиева, а музиката е дело на Таня Виткина, учител и художествен ръководител на училищната вокална група „До-ре-ми”, която изпълни песента. Дизайнът на училищното знаме е изработен от Весела Попова, член на Родителския съвет към училището.

Младите вапцаровци развълнуваха всички присъстващи с рецитала по стихове на своя патрон, а театралната група представи драматизация, където в ролята на поета и неговата майка се превъплътиха ученици.

Училище „Никола Вапцаров” към Съюза на българите в Кипър бе открито през 2013 г. и в момента е най-голямото българско училище на острова – в него се обучават 180 деца.

Президентът Румен Радев при посещението си в Кипър в края на ноември специално отбеляза родолюбивата дейност на 10-те български съботно-неделни училища на острова и благодари на всички наши сънародници, отдадени на каузата за запазване и продължаване на българския език, култура и дух зад граница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44