Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести се очакват в Турция във връзка с решението на Тръмп за Йерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 3 часа местно време днес ще се проведе демонстрация край Йеникапъ – един от площадите с най-голям капацитет в цял Истанбул. Очакванията са, че тя ще бъде много голяма.

В страната множество различни организации изразиха недоволство от взетото решение. Група бизнес-сдружения и синдикати разкритикува хода на Вашингтон вчера. Междувременно телефонната дипломация на турския президент Реджеп Ердоган продължи с разговори с колегите му от Индонезия и Нигерия – две от страните в света, в които живеят най-много мюсюлмани.

Вчера след сутрешната и в петък след обедната молитва се проведоха протести по всички краища на Турция. Около 20 000 души протестираха в Истанбул в джамиите „Фатих“ и  „Беязът“. Организатор на проявата е Фондацията за човешки права, която стои и зад морския конвой до Ивицата Газа през 2010 г. При нападението на израелската армия срещу корабите в открито море загинаха девет активисти на борда на флотилията. Митинги се проведоха и в градовете Адана, Кастамону, Османие, Сакария, Зонгулдак и други.

Непосредствено след обявяването на решението считаната за близка до властите Турска младежка фондация организира протест край джамията „Фатих“ в Истанбул.

Гневът на демонстрантите се подхранва от съобщенията за въздушни удари, нанесени от израелската армия срещу Газа, както и от факта, че израелските сили за сигурност използват конна полиция, сълзотворен газ и гумени куршуми за потушаване на палестинските акции. От петък насам 4 палестинци бяха убити, над 230 – ранени.

Турските медии отбелязват, че тези събития се развиват на фона на 100-годишнината от загубата на Йерусалим от Османската империя. През 1917 г. британските войски навлизат в града. Коментатори припомнят хилядите османски воини, загинали в защита на третото най-свещено за мюсюлманите по света място.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44