Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху очаква и посолствата на ЕС да са в Йерусалим, Европа се притеснява

| обновено на 11.12.17 в 18:59
Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-голямата част от държавите от ЕС да преместят посолствата си в Йерусалим и да признаят града за столица на Израел. Такова очакване изрази израелският премиер Бенямин Нетаняху при днешното си посещение в Брюксел. ЕС обаче не откликна на призива му.

Това е първото посещение на израелски премиер в сърцето на ЕС от 22 години насам. То е ключово и защото идва само няколко дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел и с това предизвика масово негодувание в арабския и мюсюлманския свят.

Признаването на Йерусалим за столица на еврейския народ прави мира възможен, подчерта Нетаняху по време на съвместното си изявление с върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини:

Мисля, че президентът Тръмп постави ясно фактите на масата. Мирът се основава на реалностите и на тяхното признаване. Това, че Йерусалим е столица на Израел, е очевидно – той е седалище на Кнесета, на правителството, офиса на президента, моя офис, Върховния съд. И този факт не отхвърля мира, а го прави възможен, защото признаването на реалностите е и същината на мира.

От своя страна Могерини повтори позицията на ЕС, че решението на американската администрация е обезпокояващо, и добави:

Най-лошото, което би могло да се случи сега, е нарастването на напрежението и насилието – първо, на светите места, а след това в региона и отвъд него. Осъждам по възможно най-категоричния начин всички атаки срещу евреи навсякъде по света, в т.ч. и в Европа, както и срещу Израел и неговите граждани. Подпалването на напрежението и насилието само ще възпламени региона и ще е дар за екстремистите и тези, които не искат да живеят заедно в мир и сигурност.

Тя повтори позицията си, че Йерусалим трябва да бъде столица на две държави в региона - Израел и Палестина. Тя заяви, че без САЩ не може да бъде решен Близкоизточния въпрос, но и че решение не може да се постигне само от Щатите:

Има нужда от международна и регионална рамка, която да придружава едни бъдещи преговори. А те, засега, изглеждат твърде далечни. 

Израел е основен партньор на Европа в три направления – сигурността, просперитета и мира, заяви по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на изявлението си в Брюксел.

По отношение на борбата срещу тероризма, Израел е помогнал много и на Европа, заяви Нетаняху:

Израелското разузнаване предотврати десетки терористични атаки, много от които на европейска земя. Безброй човешки животи бяха спасени, благодарение на това сътрудничество, което имаме с много европейски правителства. И ние ще продължим да правим това като част от общата ни борба срещу тероризма.

Големият проблем на Европа са хората, които бягат от местата на бойни действия в Близкия изток. А Близкият изток е под заплахата на сунитския екстремизъм на "Ислямска държава", както и на шиитския, подкрепян от Иран. Именно Израел е най-голямата сила, която предотвратява неговото разпространяване, каза още израелският министър-председател.

Милиони от тези ислямисти идват и в Европа, предупреди Нетаняху. Той уточни, че Израел води тази битка за да защити себе си, но тя е и в полза на европейската сигурност. Нетаняху добави, че страната му е открила газ, като вече е сключила споразумение с Кипър и с Италия.

Това е първата визита на израелски премиер в ЕС от 22 години. По-късно премиерът на Израел беше приет от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Изявления от двамата след срещата нямаше.

Същевременно Могерини оповести в часовете след срещата си с Нетаняху, че визита в ЕС ще направи и палестинският президент Махмуд Абас. Това ще се случи през януари.

Коментара на кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова относно притесненията на ЕС, породени от решението на Доналд Тръмп за Йерусалим, можете да чуете в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44