Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин ще посети Турция, за да обсъди с турския си колега ситуацията около Йерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отива на посещение в Турция, за да обсъди с турския си колега Реджеп Ердоган ситуацията около Йерусалим. 

Очаква се стопанинът на Кремъл да кацне в Анкара в късния следобед. Двамата държавни глави ще се срещнат за трети път в рамките на по-малко от месец, като предните срещи бяха посветени на двустранни въпроси и ситуацията в Сирия.

На 7 декември, ден след като президентът Доналд Тръмп обяви решението си да премести американското посолство в Йерусалим и да признае града за столица на Израел, руският и турският президент разговаряха по телефона. Двамата са споделили разбирането, че ходът не се приема от международната общност и ще засегне негативно мира и стабилността в региона. Според първите мъже на Турция и Русия решението може да провали целия мирен процес, съобщиха източници от турското президентство.

В изявление на Кремъл след разговора се казва, че Русия и Турция потвърждават привързаността си към постигане на траен мир в Близкия изток въз основа на съответните резолюции на Организацията на обединените нации и чрез реализиране на правото на палестинците да създадат собствена държава. ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44