Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган обсъждат ситуацията в Близкия изток

Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристигна в Турция след изненадващо посещение в Сирия и обявена по-рано визита в Египет. В турската столица той ще се срещне с колегата си Реджеб Ердоган, за да обсъдят ситуацията в региона на Близкия изток.

От Кремъл съобщиха, че в хода на разговорите между руския и турски лидери ще бъдат обсъдени двустранните отношения, включително съвместните енергийни проекти, както и конфликтът в Сирия и по-широката ситуация в Близкия изток. Източници, близки до турския държавен глава, подчертават, че тема на разговорите ще бъде въпросът за Йерусалим в контекста на последното решение на американската администрация.

Вчера турският министър на енергетиката и ръководителят на "Росатом" участваха в церемонията по първа копка на атомната централа "Аккую", която Русия строи. Продължава и работата по газопровода "Турски поток".

Русия поддържа добри отношения с Израел, но отхвърли решението на Вашингтон да признае Йерусалим като негова столица. В последните няколко дни турският президент нарече Израел окупатор и държава-терорист, което доведе до размяна на остри реплики с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

На 7 декември руският и турският президент разговаряха по телефона за ситуацията около свещения град. И двете страни смятат, че американският ход може да засегне негативно мира и стабилността в региона и да провали мирния процес между израелци и палестинци.

През тази година Владимир Путин и Реджеб Ердоган се срещнаха осем пъти. Последният им разговор очи в очи се състоя на 22-ри ноември в руския черноморски град Сочи. Една от основните причини за срещите е т.нар. "процес от Астана" за умиротворяване на Сирия, в който Иран, Русия и Турция са гаранти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44