Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде тема на дебат в ЕП

Снимка: www.europarl.europa.eu

Приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде тема на дебат в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург следобед. 


Още в годишната си реч за състоянието на ЕС през септември, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за бързото приемане на България и Румъния в шенгенското пространство. Този призив бе повторен и от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамополус, който подчерта, че такава стъпка би била политически коректна и честна, а и необходима от гледна точка на сигурността. В следващо свое изявление комисар Аврамополус отхвърли възможността докладът по механизма за сътрудничество и проверка, който удължи мониторинга върху съдебната ни система, да окаже негативно влияние върху тази перспектива. Европарламентът пък гласува в началото на октомври България и Румъния да получат т. нар. „пасивен достъп“ до Шенгенската информационна система - техните служби да могат да четат информация, но не и да въвеждат, променят или трият данни.

По-късно обаче от Еврокомисията съобщиха, че решението дали двете страни да се присъединят към общото пространство за свободно движение е отложено за догодина. Оттам уточниха, че въпреки постигнатия напредък Румъния е получила нови 12 инструкции, а България - 17, повечето от които свързани с независимостта на съдебната система, борбата с трансграничната престъпност и корупцията. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви преди време, че не вижда перспектива за България и Румъния в Шенген. Холандският премиер Марк Рюте отиде още по-далеч, като нарече Юнкер „романтик“ - заради подкрепата му за двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44