Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган призова всички страни по света да признаят Йерусалим за столица на Палестина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата на лидерите на страните от Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул турският президент Реджеп Ердоган призова всички страни по света да признаят Йерусалим за столица на държавата Палестина. По думите му американското решение е нищожно от правна гледна точка.

Реджеп Ердоган говори пръв, защото Турция е домакин на форума като председател на Организацията в периода 2016-2017 г. В речта си Ердоган отново нарече Израел „окупатор“ и „държава-терорист“. Той се мотивира, че всеки, който направи няколко крачки в града, вижда окупацията, както и с арестите от страна на израелската армия на деца, включително и момичета. Турският президент поздрави държавите, отказали да признаят хода на Вашингтон, и призова Доналд Тръмп да преразгледа решението си. По думите му то запалва фитил и е заплаха за цялото човечество. Ердоган допълни, че Йерусалим е „червена линия“ и заради това не може да се очаква хората да останат наблюдатели на въпрос, свързан с бъдещето на всички.

Ердоган отново атакува САЩ заради сътрудничеството им с бойните организации на сирийските кюрди.

След Ердоган говори палестинският президент Махмуд Абас. Той призова света да признае Палестина. Абас заяви, че решението противоречи на международното право и целият свят е срещу този ход. Палестинският лидер предупреди, че екстремисти искат да използват решението на Доналд Тръмп, за да превърнат политическа в религиозна борба. Според него, след този акт палестинците няма да позволят роля на САЩ в мирния процес в бъдеще. Той смята, че Йерусалим е бил и ще бъде палестинска столица и мирът не може да се възцари, ако този факт не бъде признат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44