Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията за ислямско сътрудничество призна Палестина за държава със столица Източен Ерусалим

Снимка: БГНЕС

Организацията за ислямско сътрудничество признава Палестина за държава с Източен Ерусалим като нейна столица. Това се казва в приетото в Истанбул съвместно комюнике.

В изявлението, огласено след срещата, свикана по инициатива на турския президент Реджеп Ердоган, се призовават и другите страни по света да признаят Ерусалим като столица на палестинската държава. Документът отхвърля и осъжда най-остро едностранното решение на американския президент да признае Ерусалим за т. нар. столица на Израел, окупационната сила.

Организацията за ислямско сътрудничество потвърждава готовността си да постави въпроса за Ерусалим в Общото събрание на ООН, ако Съветът за сигурност на световната организация не предприеме мерки срещу „незаконното“ решение на Вашингтон относно статута на свещения град.

В изказването си след приемане на комюникето турският президент Реджеп Ердоган още веднъж призова Съединените щати да се откажат от решението си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44