Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврамопулос: България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген колкото се може по-бързо

| обновено на 13.12.17 в 19:00
Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че е крайно време Съветът на Европейския съюз да гласува приемането на България и Румъния в Шенген. Аврамопулос каза това по време на дебати в Европейския парламент по инициатива на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Самият Станишев заяви, че България и Румъния се третират дискриминационно, и добави:

Това е отлична възможност Европейският парламент да изпрати много категорично и ясно послание към Европейския съвет и страните-членки, да се прекрати една очевидна несправедливост.

Еврокомисарят по миграционната политика Димитрис Аврамопулос припомни позицията си, че страните са изпълнили критериите за присъединяването си и призова:

Ние сме убедени, че България и Румъния, както и Хърватия, веднага щом е готова, трябва изцяло да се присъединят към шенгенското пространство. Позицията на Комисията е, че България и Румъния вече изпълняват необходимите условия. Те получиха положителна оценка между 2009 и 2011 година. Сега Съветът трябва единодушно да вземе решение за вдигането на вътрешните граници за тях. И е крайно време това да стане.

Евродепутатът Филиз Хюсменова определи като парадокс факта, че няма претенции към България и Румъния, когато охраняват външните граници на Евросъюза, а в същото време им се отказва достъп до Шенген. 

Поради изразени опасения от внасяне на организирана престъпност от двете страни, евродепутатът Ангел Джамбазки отговори:

Чух преди малко от колега, че проблем било престъпността. Къде се намира квартал "Моленбек", известен, че в него има незаконно оръжие, повече отколкото цялата белгийска армия, че е средище на трафик на наркотици, на насилствен трафик на хора, на жени? Ами, не се намира нито в България, нито в Румъния. Намира се в Кралство Белгия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44