Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови арести в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арести на 79 служители на турското финансово министерство по подозрения за връзки с движението на Фетхуллах Гюлен разпореди прокуратурата в Анкара.

Издадената заповед за арест се отнася за 1 служител на активна работа и 78 души, които по-рано са били отстранени с укази от Министерството на финансите. Събраните за тях данни показват, че те са използвали мобилното приложение за кодирани разговори „БайЛок“, използвано от гюленистите, или пък са имали сметки в банка „Азия“, също свързана с организацията.

Вчера в 59 различни града бяха задържани 135 души по обвинения за връзки със структурата на Гюлен. Обвинители в гр. Коня издадоха заповеди за арест на 70 военни – отстранени или на активна служба. За задържането им бяха проведени едновременни операции в 34 провинции в страната. Прокурори в Анталия наредиха арести на 65 души, сред които военни и цивилни служители. Били са претърсени 99 адреса в 24 различни области.

Междувременно съд в Истанбул издаде 18 доживотни присъди за военни, които в нощта на опита за преврат миналата година овладяха щаб на полицията за борба с безредиците в квартал "Байрампаша" на мегаполиса. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44