Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум за добива на природен газ се провежда в община Генерал Тошево

| обновено на 17.12.17 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Над 45 процента е избирателната активност до този момент на референдума за добива на природен газ в община Генерал Тошево. Така границата от 40 процента, за да е валидно допитването, е премината. От гласувалите над 5800 души, на въпроса "Против ли сте общината чрез Общинския съвет или кмета да одобрява устройствени планове за добив и преработка на подземни природни богатства", с ДА трябва да са гласували минимум 5058 души, за да е изпълнена и целта на референдума. Над 13 хиляди са жителите на общината, които имат право на глас.

От Общинската избирателна комисия информират, че няма постъпили данни за проблеми в нито една от 47-те избирателни секции на територията на община Генерал Тошево. Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. 

Целта на референдума в Община Генерал Тошево е по законен начин местното население да заяви позицията си срещу добива на подземни богатства в Добруджа и да се обяви против инвестиционното намерение за проучване и добив на природен газ в землищата на 18 населени места в региона. Кметът на общината Валентин Димитров заяви, че ще поиска провеждането на среща между местната власт и Инициативния комитет срещу добива на газ и министър-председателя Бойко Борисов:

И да кажем, че вотът нас жителите на общината е, че не искат да се добива газ на територията и смятам, че централната власт трябва да се съобрази. Очакваме гласът да бъде чут. Местната власт и централната власт трябва да се вслушва в гласа на хората.

Основните опасения на местното население, ако добивът на газ бъде разрешен, са от замърсяване на водата и почвата: Против съм замърсяването на нашата земя, а съм за бъдещето на нашите деца.

По думите на председателя на Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Генерал Тошево Атанас Атанасов, днес жителите гласуват, за да защитят земята и водата си:

В днешния ден очаквам масово моите съграждани да излязат да гласуват на референдума, защото това е най-важното решение, което трябва да вземем поне от 30 години назад. Очакваме централната власт да се съобрази с мнението на хората, защото хората са суверенът в тази държава, а властта е тази, която е получила правото да я управлява.

Най-възрастният жител на село Балканци дава своя вот срещу добива на газ, защото според него нанася сериозни вреди за човечеството и за земеделието.

Решението за референдума беше взето от Общинския съвет в Генерал Тошево на 1 ноември след редица протести на местното население срещу исканата 35 годишна концесия за добив на природен газ от находище „Спасово“, блок „Добрич“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44