Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция иска да отвори посолство в Източен Йерусалим

Израелският министър на отбраната призова за преразглеждане на икономическите отношения с Анкара

| обновено на 18.12.17 в 03:18
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган декларира намерението на страната да открие посолство в Източен Йерусалим. Той обаче не се ангажира с конкретни срокове за този ход.

В реч пред партиен конгрес в Караман Ердоган изтъкна, че Турция вече е признала Източен Йерусалим като столица на Палестина, но не е отворила посолство в града, защото той се намира под окупация. Турският лидер обаче допълни, че денят, в който това ще се случи, наближава. По думите му консулството на страната в града ще бъде превърнато в посолство.

Междувременно премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че извършилите грешната стъпка за Йерусалим ще съжаляват за това. Вчера турският министър-председател посочи, че турският консул в Йерусалим де факто действа като посланик в палестинската държава. Той добави, че решението на Турция да признае Източен Йерусалим като палестинска столица няма да се промени и подкрепата на Анкара за Йерусалим във всички международни организации ще продължи.

Във вътрешен план президентът Ердоган подчерта, че борбата с организацията на Фетхуллах Гюлен ще продължи, докато и последният й член не бъде изправен пред закона. 

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман призова за преразглеждане на икономическите отношения на страната му с Турция след изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да открие посолство в Източен Йерусалим в отговор на решението на Вашингтон да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, предаде ТАСС.
Призивът Либерман отправи в страницата си във Фейсбук, като изтъкна, че е против строителството на газопровод от Израел през Турция в Европа. Според него ще бъде голяма стратегическа грешка, ако образно казано, вентилите на газопровода са в ръцете на Ердоган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44